Последние события

 

ОАО «Торфобрикетный завод Усяж»  по итогам добычи торфа  в этом сезоне занял лидирующую позицию в республике.  В поселке Усяж прошло торжественное мероприятие, которое по традиции ежегодно проводится в конце ноября среди организаций ГПО «Белтопгаз», где чествуют тех, кто занят в нелегком труде – добыче торфа, кто своей ежедневной работой,  вкладывая профессионализм, ответственность и трудолюбие, способствует рациональному использованию земных богатств.

17 ноября  2016 года  с 10.00 до 13.00  «прямые телефонные линии» по теме «Условия обеспечения граждан техническими средствами социальной реабилитации» будут проводить  ДЕНИСЕВИЧ Наталья Михайловна,  начальник управления по труду, занятости и социальной защите Смолевичского райисполкома  (телефон 29-445),  и  Ольга Вячеславовна КУСТ, заведующий сектором материально-бытового обеспечения пенсионеров и инвалидов  управления по труду, занятости и социальной защите Смолевичского райисполкома (телефон 28-493).

 

Торжественное мероприятие, посвященное Дню Октябрьской революции, прошло в актовом зале детской школы искусств в конце минувшей недели. На мероприятии присутствовали ветераны войны и труда, представители власти, трудовых коллективов района, школьники. Гостей мероприятия встречала звучавшая музыка, в исполнении сводного оркестра, в составе участников образцового оркестра духовых инструментов ДШИ и духового народного оркестра ГДК.

Совет Министров постановлением №912 от 9 ноября 2016 года утвердил график переноса рабочих дней в 2017 году.

Соответствующая информация размещена на официальном сайте правительства, сообщает БЕЛТА. Согласно документу, рабочие дни в 2017 году переносятся с понедельника 2 января на субботу 21 января; с понедельника 24 апреля на субботу 29 апреля; с понедельника 8 мая на субботу 6 мая; с понедельника 6 ноября на субботу 4 ноября. 

Лукашенко требует от Администрации Президента более эффективной работы с кадрами и новых идей

Президент Беларуси Александр Лукашенко требует от Администрации Президента принципиально изменить стиль работы и наладить более эффективную работу с кадрами. Об этом Президент заявил сегодня, принимая с докладом главу Администрации Президента Александра Косинца, передает корреспондент БЕЛТА. 

По сведениям синоптиков предстоящей ночью ожидается выпадение обильных осадков в виде снега, мокрого снега, а по южным регионам - дождя.
Осадки будут сопровождаться порывистым ветром до 10-14 м/с и заморозками от 0С до -3С. Погодные проявления будут способствовать образованию на участках дорог снежных переметов и гололедицы, порою внезапных для водителей. ГАИ рекомендует выбирать скорость транспортных средств исходя из складывающихся дорожных условий. 

 

Сегодня Дмитрий Паречин учится в консерватории в Швейцарии и заканчивает Московский музыкальный колледж при Московском государственном институте музыки имени А.Г. Шнитке.

Он является победителем многочисленных музыкальных конкурсов и фестивалей: двадцать раз становился лауреатом международных конкурсов. Но каким бы талантом не обладал человек, успех не приходит просто так. За каждым успешным выступлением, за очередной победой стоят бесчисленные репетиции, упорство и желание стать с инструментом единым целым.

12  ноября 2016 года, в субботу, с 9.00 до 12.00,  по телефону 54-403  «прямую телефонную линию»  будет проводить управляющий делами Смолевичского районного исполнительного комитета Марина Михайловна КЛЮЕВА.

 

День Октябрьской революции был самым значимым праздником для каждого советского человека, его отмечали с особым размахом вне зависимости от сложившейся ситуации в обществе, стране и в мире в целом. Каждый год на Красной площади проходили парады, призванные продемонстрировать всем и каждому последние достижения Советского Союза в различных областях политики и экономики. В этот день проходили военные парады, на которых демонстрировались передовые образцы вооружения, призванные охранять покой и безопасность страны. 

Уважаемые  жители Смолевичского района, трудящиеся, ветераны и молодежь!

Сердечно поздравляем вас с 99-й годовщиной Великой Октябрьской социалистической революции.

Великий Октябрь оказал огромное влияние на ход и развитие истории многих государств мира, утверждая социальную справедливость, равенство, братство народов, стремление к миру и созидательному труду и творчеству. 

Календарь

«    Ноябрь 2016    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

ЯКІЯ НАЦЫЯНАЛЬНЫЯ БЕЛАРУСКІЯ СТРАВЫ ГАТУЮЦЬ У ВАШАЙ СЯМ’І?

Адметная рыса кожнага народа – яго нацыянальная кухня. І гэта не толькі ежа, каб жыць, але і прадмет адрознення ад іншых народаў, і паказчык гасціннасці, дабрабыту, схільнасцей, нацыянальнай годнасці. Калі нашы стравы даспадобы замежным гасцям, то можна меркаваць і пра ўзровень цывілізацыі і развіцця народа. Пры размове пра нацыянальную беларускую кухню часцей ўсяго называюць знакамітыя дранікі. Але ж хіба беларусы толькі аднымі дранікамі харчуюцца?

І мы спыталі ў сваіх чытачоў:”Якія нацыянальныя беларускія стравы гатуюць у вашай сям’і?”.

 

Марына, эканаміст:

— У нашай сям’і, бадай, самай папулярнай стравай з’яўляецца вінегрэт. Дакладна не ведаю, ці можна аднесці гэты салат з адваранай гародніны да нацыянальнай беларускай кухні, але ў многіх беларусаў яго можна часта сустрэць на стале. У нас дома вінегрэт асабліва смачна і зусім непаўторна гатуе тата. Ён хоць і будаўнік па прафесіі, але вінегрэт у яго атрымліваецца проста цудоўна. Дзеці ж, перш за ўсё, аддаюць перавагу смажанай курыцы. Час ад часу гатуем "бабку”. Гэта надраная на тарцы бульба, запечаная з тлушчам у гаршчэчку. Свякроў выдатна гатуе "калдуны” – нацёртую бульбу фаршыруе мясам. А яшчэ ў нашай сям’і вельмі любяць фаршыраванага шчупака. Праўда, гатуем гэты прысмак звычайна на святочны стол.

 

Ніна Паўлаўна, пенсіянерка:

— Мы часта пячэм бліны па старому бабулінаму рэцэпту. Яна разводзіла цеста на сыроватцы. Пякла ў рускай печы. Бліны выходзілі румяныя, пухнатыя, высокія, дакладней, тоўстыя, але лёгкія. Звычайна бліноў напякалася цэлая горка, яны ляжалі на стале, укрытыя льняным рушніком, але доўга захоўвалі свежасць і смак. Затым бабуля растоплівала на патэльні масла, дабаўляла туды клінковы сыр (трымалі карову, і ўсё гэта было сваё, заўсёды свежае). Бліны елі з маслам і сырам. Гэта было так смачна! А мы, дзеці, нагуляемся-накупаемся на рэчцы, прыбяжым, па бліну у руку – і аж за вушамі трашчыць! Мама мая таксама пякла такія бліны, і я ў яе навучылася. Але няма ўжо бабулінай рускай печы, а на газавай пліце бліны крыху не такія, ды ўсё роўна ў нас яны са стала не зводзяцца.

 

Іван Маркавіч, 64 гады:

— Вядома ж, дранікі і "бабку” гатуем часта, асабліва восенню, калі нядаўна выбраная бульба сакавітая, не так хутка цямнее. А яшчэ з цёртай бульбы мы гатуем клёцкі. Для гэтага трэба нацёртую бульбу адціснуць, з атрыманай масы зляпіць клёцкі, варыць іх да гатоўнасці, а тады заправіць малаком. З той жа нацёртай бульбы гатуем "жулікі”. Гэта, калі ў бульбу закручваюцца кавалачкі мяса ці фарш, усё абсмажваецца, а потым датушваецца ў сацейніку. Я вам скажу, здаецца, смачней і не знойдзеш! Сам я вельмі люблю вараную квашаную капусту з бульбай "у мундзірах”. Здавалася б, такая простая страва, але яе любяць і гатуюць у многіх сем’ях. У нас дома нярэдка тушаць бульбу з мясам. Гэта такая "мужчынская” ежа, якая падыходзіць, калі трэба цяжкія работы выконваць. Люблю, калі на стале ёсць агуркі квашаныя да бульбы ды яечні з салам. Дарэчы, заўсёды ўспамінаю маміну яечню – цяпер такую страву называюць амлет. Бывала, прыедзеш дадому – мама хуценька патэльню на агонь, яек наб’е, пэўна, з дзясятак. Ды яшчэ міску грыбоў паставіць... Мы тады жылі на Лагойшчыне, дзе людзі ведаюць толк ў грыбах. На зіму звычайна не адна торба баравікоў сушылася. А апенькі і рыжыкі салілі. Іх нават без хлеба есці можна было. У нашай сям’і і раней, і цяпер часта гатуюць мачанку, кладуць у яе рабрынкі, каўбаску сялянскую, у вёсцы чыгунок ставілі ў печ, каб усмягла, а потым елі з блінамі. Вельмі смачна! Яшчэ ў нас гатавалі кашу з пярловых круп. Я ў арміі служыў, то многія хлопцы не хацелі есці гэту кашу. Напэўна, не елі яе, прыгатаваную ў хатніх умовах. Я і цяпер часам жонку прашу, каб наварыла пярлоўкі так, як некалі яе мама гатавала, каб крупы ўварыліся і разапрэлі. Сялянская ежа – простая, але і здаровая, і сытная, і, галоўнае, смачная!

 

Вольга, 32 гады:

— Ад сваёй бабулі я навучылася варыць зацірку. Для гэтага рыхтуецца тугое цеста з яйкам. Затым ад вялікага кавалка цеста адшчыпваюцца маленькія кавалачкі і апускаюцца ў ваду, якая закіпела. Праз колькі хвілін кавалачкі ўсплываюць, і гэта значыць, што яны ўжо зварыліся. Зацірка запраўляецца свежым малаком. Можна дадаць кавалачак сметанковага масла – так і прыгажэй, і смачней. Такая дыетычная страва больш падыходзіць на вячэру. Смачна есці!

Падрыхтавала Э.ПАТАПЧЫК.

Информацию читайте в номере 251 – 254 от 31.10.2015 г.

Уважаемый посетитель, мы рады видеть Вас. Благодарим за проявленный интерес к нашему сайту. Очень надеемся что вам понравилась статья "ЯКІЯ НАЦЫЯНАЛЬНЫЯ БЕЛАРУСКІЯ СТРАВЫ ГАТУЮЦЬ У ВАШАЙ СЯМ’І?". Заходите к нам еще, мы всегда будем рады видеть Вас!